Hoe om te gaan met een agressief everzwijn|Column

Nou inderdaad, wat een aparte titel voor een blog van Maartje. En was ze niet voor het eerst in driehonderd jaar een weekend zonder kinderen weg? Hoe is dat gegaan dan? Is ze aangevallen?!
Als eerst kan ik je geruststellen. Ik heb nul everzwijnen ontmoet de afgelopen dagen. Zelfs nog nooit in mijn leven. En ja, het weekend weg was in alle opzichten geslaagd. Mooi weer, goed gezelschap, niet stilletjes geweend om het zware gemis (ik was bij de ring Amsterdam al aan het kinderloze bestaan gewend) en prachtige locaties. Dit levert dus totaal geen materiaal voor een stukje schrijven. Wie wil er nou horen hoe iemand anders genoten heeft? Men leest graag kommer, kwel en leedvermaak. Gaat niet lukken.
Ik was van plan het hele weekend maar niet meer aan te halen. Tot het woelvarken weer in mijn leven kwam. Niet in levende lijve, maar daardoor niet minder aanwezig. Want naast alle kinderachtige, irrationele angsten zoals zombies, kerkhoven, spoken en ander gespuis, heb ik ook legitieme fobieën. Hoog genoteerd in de lijst van angsten voor zaken die wel bestaan, staat het everzwijn- beter bekend als het woelvarken door mijn panische gegil: ‘kijk, daar hebben ze weer gewoeld!’
Tijdens dit weekend zaten we op een avond kinderloos te eten en te genieten van de jonge ouders die steeds roder van ellende werden door hun gillende dreumes, toen mijn vriend mij weer eens bespotte met mijn woelvarkenfobie. ‘Een varken. Wie is er nu bang voor een varken,’ zei hij spottend en ik greep naar mijn telefoon. ‘Ze zijn alleseters hoor,’ begon ik ter verdediging en typte haastig zoektermen in. ‘Als de Maffia je te pakken heeft, voeren ze je zo aan de varkens!’ zei ik en mijn vriend begon zich te schamen voor eventuele Nederlandssprekende mensen om ons heen. Ik draaf soms nogal door. Nadat google pakte, las ik snel de afmetingen van een volwassen zwijn hardop voor. Die zijn niet misselijk: kop- kont 180cm, schofthoogte 90 cm en tussen de 250 en 300 kg is geen wereldrecord. Vriend gaf me gelijk dat ze niet klein zijn. Dat moge duidelijk zijn ook. Aangezien ik een warm toetje had besteld (je kent ze wel, chococake met zacht binnenste) en we tijd moesten doden, mocht ik tips opzoeken en voorlezen over aanvallen van everzwijnen. Die komen dus gewoon voor. Inderdaad als ze jonkies hebben, maar in de Ardennen vaker dan elders. (Mijn oksels begonnen reeds te klotsen) Door de velen wegen worden er vaak zwijnen aangereden en ook door de jacht raken ze gewond. En laten die dieren nou toch een beetje knorrig worden als ze gewond zijn. En dan zetten ze de aanval in. (Iets met ik au, jij ook au?)
In de hoop jouw leven op een dag te kunnen redden, deel ik graag de tips die ik las. Ja je kan ze ook zelf opzoeken op het internet, maar ik heb er nog nader denkwerk op los gelaten. Want daar heb je tijdens de aanval zelf geen tijd voor. Ze schijnen razendsnel te zijn. Dus, stel je voor: je loopt nietsvermoedend in de Ardennen (Of op de Veluwe) te recreëren tussen de bomen en in de verte zie je een wild zwijn op je afkomen. Dan is dit de beste oplossing:

Ga nooit rennen
Superkutte tip, want het is sowieso een soort van instinctief iets én het is de enige vaardigheid waar ik nog wel eens voor oefen. Dus niet rennen. Je mag wel langzaam achteruit lopen.

Klap in de handen
De melodie/ het ritme maakt geloof ik niet uit. Ook moet je er langzaam en hard bij praten. Niet gillen. Omdat het waarschijnlijk lastig is iets zinnigs te zeggen en de herhaling van ‘braaf varkentje, braaf varkentje,’ het niet zo brave varkentje kan gaan tegenstaan, leek het mij handig om dán de tips hardop te vertellen. Hoogstwaarschijnlijk loop je er niet in je eentje en nog waarschijnlijker heeft diegene deze blog nooit gelezen. Deel dus snel, al klappend, de tips. Eventueel in zangvorm, je bent tenslotte nog steeds op een uitstapje.

Klim in een boom of op een auto
Mocht het varken nog niet invallen maar juist willen aanvallen dan is het tijd om het hogerop te zoeken. Er stond op de pagina die ik las: het everzwijn kan niet klimmen. Nee, dat leek mij ook nogal lastig met een lichaamsgewicht van 300kg en alleen een paar kleine hoefjes. De klim in de boom/ op de auto tip moet je natuurlijk ruim zien. Alles wat beklimbaar is zal voldoen. Mits hoeven er geen grip zullen hebben. Het lijkt een handige tip, totdat je eens goed kijkt naar de bomen in een bos. Ze zijn niet zo beklimbaar en al weten de zwijnen de auto’s goed te raken, ze liggen meestal niet voor het oprapen op de gele wandelroute van zeven km. Kortom: is er iets te klimmen. Doen. Zo niet dan raadt ik de volgende tip af.

Verschuil je achter een boom
Omdat ze slechte ogen hebben zou een verschuiling achter een boom kunnen werken. 1- probeer er maar helemaal achter te passen. Dat lukt maar weinig mensen. 2- Sinds wanneer houden bomen mensengeur tegen? Ik neem aan dat ze een goed ontwikkelde neus hebben om dat slechte zicht te compenseren. 3-En moet je nog klappen en praten of moet je doen of je opeens weg bent? Teveel vragen.

Hier hielden de reguliere tips op.
Mijn eigen opties (nog nooit uitgevoerd):
-Zorg dat je niet naar mens ruikt. Hoe precies? Door het insmeren met uitwerpselen van andere varkens leek mij naast goor ook riskant. Wie weet ziet hij je als een lekker wijfje of een concurrent. Veel parfum en dranklucht zou het proberen waard zijn dacht ik zo. (Nou, inderdaad. Misschien heb ik er daardoor nooit eentje in het echt gezien.)
-Lokvoer. Het wordt afgeraden de dieren te voeren, maar er moet toch een ultiem gerecht zijn dat ze alle pijn en mensenvlees meteen doet vergeten. Dit verdient nader onderzoek. Of wie het weet mag het zeggen.
-Aanval is de beste verdediging. Die snuitjes zijn vast erg gevoelig. Wandel met een stok en geef een gerichte tik op de wroetschijf van de snoet. Dit zal wel moed en precisie vereisen. En weinig tot nul dierenliefde.
– Ga voortaan wandelen met de kinderen. Hoe meer hoe beter. Lawaai zal ze op afstand houden of je kunt die pareltjes voor de zwijnen werpen. Als die weekendjes erg goed bevallen.
(Ja. Grapje. Natuurlijk.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: