Lunchtijd

De deuren sloten achter haar. Ze liep naar de derde deur rechts, klopte even en stapte naar binnen. ‘Verrassing!’ riep ze en propte haar handschoentjes in haar schoudertas.

‘Zo, kom je eindelijk eens kijken wat ik doe om al die jurken te kunnen kopen voor je?’ lachend zette hij een klein glazen flesje naast een injectienaald en keek naar zijn vrouw. ‘Ben je lopend?’ vroeg hij. Ze knikte.

‘Kom, kom. Moet je kijken, ik heb net de derde testgroep geprepareerd.’ Hij gebaarde dat ze naast hem moest komen staan. Samen keken ze naar een van de vijf identieke kooien vol witte ratten. Ze telde er 15 per kooi.

‘Wat moet ik zien?’ haar aandacht al verliezend keek ze van de ene kooi naar de ander en kneep ondertussen in het achterste van haar man. ‘Ik heb Erik en Lisa uitgenodigd voor de borrel vanavond. Dan zitten we in totaal op drie extra man in huis. Dat mocht toch? O, en had je het nog gehoord van Arend Everts? Je weet wel, van nummer acht?’

Berend kijkt zijn vrouw vragend aan en ze antwoordt door een onzichtbaar touw boven haar hoofd omhoog te trekken, haar hoofd scheef te houden en haar tong naar buiten te laten bungelen.

‘Zat hij niet al maanden thuis? Was hij van “Café Nooitgenoeg”?

Lena knikt. ‘Afgelopen donderdag was hij officieel failliet verklaard.’

‘Heftig.’  Berend wrijft even over het kleine baardje op zijn kin, denkt na en kijkt dan weer naar de krioelende beesten.

‘Deze groep heb ik net geïnjecteerd. Die andere twee daar gister en eergister en de kooi daar op het einde blijft virusvrij. Binnen niet al te lange tijd,’ hij keek even op zijn horloge, ‘zal het kunstmatige toegevoegde hormoon dat angstgevoelens opwekt vrijkomen. Nog voor de eerste rat ziekteverschijnselen krijgt.’

‘Heb je die arme beestjes ziek gemaakt?’

‘Niet zieker dan een normale rattengriep. Alleen de zwakkeren zullen het er wat zwaar mee krijgen. Nee, waar het om gaat is het volgende: Ik wil onderzoeken of ze door de toegevoegde angstige gevoelens heftiger zullen reageren op de zieke ratten, hun omgeving en hoe ze omgaan met eten.’

Lena keek nu op haar eigen horloge. ‘Hmm, oké. Waarom zou je iets onderzoeken dat niet bestaat?  Ze zag in de een na laatste kooi een grote, goed doorvoede rat een wat magerdere soortgenoot aanvallen. Met zijn scherpe rattentandjes trok hij plukken haar en stukken oor van de minder fortuinlijke kamergenoot. ‘Getver, Berend. Kijk daar.’

In zijn handenwrijvend liep Berend op de kooi af en greep naar zijn notitieblok. ‘Had je mijn lunch mee?’ vroeg hij zonder omkijken. Lena haalde een lichtblauwe broodtrommel en een flesje water uit haar tas en zette het op zijn bureau. ‘Goed. Dan zal ik je maar weer alleen laten met je maatjes.’ Ze liep richting de deur. ‘Ik denk dat ik liever met de trein terugga?’

Berend keek op van zijn schrijven. ‘Maar je hebt niets mee zeker?’

Lena schudt haar hoofd en antwoord: ‘Alleen handschoenen, maar die had ik op de heenweg ook al aan.’

Berend loopt naar zijn bureau en trekt de onderste lade open. ‘Alstublieft mevrouw, één mondkapje, verse wegwerphandschoentjes en een flacon ontsmettingsgel voor uw handen.’

Lachend pakt Lena het aan, stopt het in haar tas. ‘Als jij vanavond de wijn haalt, kun je dan meteen even in de supermarkt hier om de hoek kijken of er nog toiletpapier is? We hebben nog maar drie rollen.’

Berend knikt, buigt naar haar toe en geeft haar een kus. ‘Tot vanavond schat.’

De buitendeuren sissen weer open en sluiten weer achter haar. Zonder opletten stapt ze naar buiten en botst bijna tegen een man met een blauw colbertje, een witte bloes die strak om zijn buik spant en spijkerbroek aan. ‘Jezus kun je niet uitkijken! Anderhalve meter, bitch!’ schreeuwt hij haar toe terwijl hij snel een stap opzij doet. Dan kijkt hij haar aan, knijpt zijn ogen tot spleetjes en een lachje verschijnt. Hij doet een klein stapje haar kant op, opent zijn mond en hoest in haar gezicht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: